2013. október 4., péntek

Guatape szikla - Kolumbia

A facebookot pásztázva, megláttam vietnámi idegenvezető barátnőnk legújabb fotóit, ami teljesen lenyűgözött. 





A különleges hely Guatape, amely Medlin külvárosi területén található. A kolumbiai kormány 1960-ban épített egy hatalmas gátat, mellyel víztározót hoztak létre. Guatepe-t egy spanyol úriember Don Francisco Giraldo y Jimenez alapította. A nevét a kecsua indiánok nyelvéből eredeztetik, jelentése kő és víz. Természetesen 1551-ben a konkvisztádorok is jártak erre. 
A 20-ik században jelentősége azzal nőtt, hogy a legjelentősebb elektromos áram termelője az országnak. De az utóbbi években számos hotel és étterem is épült, lassan de biztosan beindul a turizmus is, hiszen kulturális örökségei különleges értékkel bírnak.

Különlegessége La Piedra Guatape 200 méter magas sziklája. A szikla ettől jóval nagyobb, mert a számunkra is látható része, csupán az 1/3-a az eredeti méretének, többit a föld gyomra rejti. Körülbelül 70 millió évvel ezelőtt alakult ki. A látogatók 649 lépcsőfokon keresztül juthatnak fel a csúcsra. A szikla tetején ha valaki megéhezik ez sem probléma, mert mindenféle finomságot és természetesen ajándékokat is árulnak. A csodás kilátásról már nem is beszélve.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése